Změny ve vedení Volvo Car Czech Republic

Změny ve vedení Volvo Car Czech Republic

Z vedení generálního importéra značky Volvo Cars, společnosti Volvo Car Czech Republic, s. r. o., odchází k 1. červenci 2024 jeho dosavadní generální ředitel Alican Emiroğlu, jenž se vrací do svého rodného Turecka, kde převezme vedoucí pozici tureckého NSC (národní prodejní společnost). V českém zastoupení značky jej nahradí Šárka Heyna Fuchsová, jež na tento post přejde ze svého stávajícího působení ve vedení Volvo Car Denmark.

Během 3,5letého působení Alicana Emiroğlua na pozici generálního ředitele se Volvo Car Czech Republic posunulo zase o notný kus dál v rámci svého postavení na trhu coby jednoho z lídrů elektromobility, dosáhlo rekordního nárůstu objemu prodeje o 39 % a současně rekordního podílu na trhu.

Dlouhodobý plán do roku 2025 prodávat 2 500 vozů ročně byl již loni (2023) překročen, když bylo prodáno 3 020 automobilů Volvo. Díky tomu byl stanoven nový, ještě ambicióznější cíl pro letošní rok, a sice dosáhnout v ČR hranice 5 000 prodaných vozů Volvo.

Celkový podíl značky Volvo na trhu pod vedením Alicana Emiroğlua vzrostl z 0,99 % v roce 2020 na současná více než 2 % v prvním čtvrtletí roku 2024. Současně se Volvo Car Czech Republic může pochlubit nejvyšším podílem prodeje plugin-hybridních vozů na celém trhu a rovněž prodej jeho plně elektrických modelů patří mezi prémiovými značkami k nejvyšším.

Na celkovém úspěchu značky se podílejí velmi úspěšné vozy Volvo XC90, XC60 a XC40, které patří mezi tři neprodávanější modely ve svém segmentu na trhu. Velkému zájmu se rovněž už nyní těší BEV vozy nové modelové řady v čele s celosvětově úspěšným a stejně tak na českém trhu nad očekávání dobře přijímaným kompaktním crossoverem Volvo EX30 a současnou vlajkovou lodí značky, Volvem EX90.

Odcházející generální ředitel Alican Emiroğlu ke svému úspěšnému působení v Česku uvedl:

„Jsem nesmírně hrdý a vděčný za to, že jsem byl v posledních 3,5 letech generálním ředitelem společnosti Volvo Car Czech Republic. Během své cesty jsem zde nasbíral krásné vzpomínky a získal velké zkušenosti. Chtěl bych ze srdce poděkovat především svým kolegům ve společnosti Volvo Car Czech Republic a našim partnerům z řad prodejců. Bylo mi opravdovou ctí pracovat s tak kompetentními a oddanými lidmi, kteří mají vášeň pro naši značku. Rád bych také poděkoval našim obchodním partnerům a všem našim zákazníkům za jejich důvěru a spolupráci.“

Od 1. července se vedení českého zastoupení ujme paní Šárka Heyna Fuchsová, jež tento post zastávala rovněž velmi úspěšně již v letech 2015–2019. Ta na otázku, s jakými pocity se po svém dánském působení vrací do Česka, odpověděla:

„Bylo by naivní si myslet, že vstupuji do stejné řeky. Obchodní prostředí se změnilo a já jsem se také posunula, takže jsem opravdu zvědavá, jestli a jak budu schopna nabytý odstup zúročit. Zajímá mě byznys, zajímá mě náš český tým, který je ze třetiny nový, a zajímá mě nastavení našich obchodních partnerů, dealerů.“

A co bude pro Volvo Car Czech Republic pod vedením nové ředitelky podle jejího mínění v nadcházejícím období největší výzvou?

„Elektrifikace. Vracím se ze země, kde je 90 % prodejů generováno čisté elektrickými vozy, kde existuje plně fungující infrastruktura nabíjení, kde je Tesla číslo 1 na trhu a kde vnímání tradičních značek už dávno neplatí. Pokud máte slušné portfolio čistě elektrických modelů, pak jste ve hře. A je jedno, jestli jste tradiční značka, nebo značka, o které před rokem ještě nikdo neslyšel.“

„Je osvěžující vidět, jak se nám daří posouvat velké talenty, které již máme v našich týmech, na nové pozice, které se dále rozvíjejí a zároveň posilují celkové schopnosti regionu. Gratuluji a přeji všem hodně štěstí,“ uvedl ke změnám Jim Rowan, generální ředitel a výkonný ředitel Volvo Cars.